Mijn leven – Biografie

Theater

 • acteur in “Norway Today” (Het Gevolg), “Oedipus/Raving Not Drowning (Toneelhuis), “De Vinger in de mond” Theater Froe Froe) e.a.….
 • Theaterregie: jongerentheater “Assepoester” (Diontheater Antwerpen)
 • “De droom van Souliman” interculturele, collectieve creatie met jongeren (CC De Kern)
 • “My love is fantastic” met Mieke Laureys en Caroline van Gastel
 • Eigen theatergezelschap Het Ongerijmde met Danny Timmermans, Kader Gürbuz en Machteld Timmermans
 • Luisterspel (2012): boek met CD: ‘De Bremer Stadsmuzikanten”
 • Solotheater “Franciscus, Jongleur van Assisi” van Dario Fo (vzw Omnibus in coproductie met CCA’s Antwerpen)
 • Solotheater “Sacrale Vertellingen uit de Volksmond” van Dario Fo (vzw Omnibus in coproductie met CCA’s Antwerpen)

Muziek

 • Zanger in big band concertreeks: “Louis” (hommage aan Louis Neefs), “Ramses” (hommage aan Ramses Shaffy) (Backline productions)
 • Hotel Amigo, eigen reggae band (gitaar en zang) o.a. Benefitconcert Amnesty International, Antwerpen
 • Muziekscores voor Ketnet: Smos, jongerenserie
 • Muziekscore voor theater: “Julius”(2005) “ en ”Don Quichotte” (2011) (Het Ongerijmde) “Franciscus”, solo theaterproductie (2014).
 • Liefste Ellendeling”, muziektheaterproject van Steef Verwee met teksten van Hugo Claus uit 1979, bewerkt door Jenne Decleir, Mira, Stoffel Verlackt, Tim Vandenbergh.
 • Rebels With a Cause’ ,muzikaal project door vijfleerlingen van SBSO Baken.
 • Live optreden in Oujda, Marokko met vier Marokkaanse muzikanten op het theaterfestival: een creatieve dag in Marokko.

TV

 • W817 , jongeren sitcom VRT, als personage Carlo
 • Clickid, jongerenserie VRT
 • De Kavijacks van Stijn Conickx (Een)
 • De Vijfhoek van Christian Vervaet (Een)
 • Salamander van Frank Van Mechelen (Een)
 • Van God Los verschillende regisseurs(Een)
 • Den elfde van den Elfde van Tom Van Dyck en Alice Reys (Een)

Film

 • Antonia (1995) van Marleen Gorris
 • Dief (1998)van Marc Punt
 • De Verlossing (2001) van Hugo Claus
 • Waiting for Dublin van Roger Tucker
 • Schone Handen( 2014) vanTjebbo Penning
 • Michiel de Ruyter (2015) van Roel Reiné
 • The Bowling Balls (2015) van Marc Punt
 • Isra en het MagischeBoek (2016) van Rkan Albay

Animatiefilm

Dubbing van ontelbare animatiefilms waaronder: Beverly Hills Chiwawa, Kung fu panda 2, De Smurfen 2, Tinkerbell and the Pirate Fairy,Rise of the Guardians, Planes 2, The Boxtrolls, The Minions…

Jenne Decleir en Dario Fo

Jenne Decleir werd geboren in 1977 en zag als klein kind zijn vader veel optreden.

Zijn moeder, de Nederlandse actrice Caroline van Gastel, stond tot twee weken voor zijn geboorte mee op het toneel in een muziekstuk van Dario Fo door de Nieuwe Scene. Je kan zeggen dat Jenne Decleir het theaterspelen en muziek maken al in de moederbuik mee beleefde. Doordat zij als assistente en actrice nauw ging samenwerken met Franca Rame en Dario Fo, kwam Jenne als zesjarig kind al gauw persoonlijk in contact met de theatermaker Dario Fo en zijn vrouw Franca Rame in Italië.

Met Dario zat hij te schilderen in diens atelier en een keer, toen deze optrad en de voorstelling live werd uitgezonden op televisie, zat hij met Franca en Caroline te kijken voor de televisie. Toen Dario de volgende dag terug thuis kwam was het eerste wat hij wilde weten of de kleine Jenne zijn voorstelling geestig had gevonden want “als een kind moet lachen bij mijn voorstelling, dan is het een bewijs dat ik goed gespeeld heb.”

Later ging Jenne Dario Fo en Franca Rame af en toe opzoeken in Milaan. “Ah, il bambino!”(ah, het kind!) riep Franca dan. Begin 2014 vroeg Jenne aan Dario of hij akkoord zou gaan dat hij diens Franciscus, jongleur van Assisi ging spelen. Het is niet verbazend dat Dario Fo Jenne onmiddellijk aan tafel zette en samen met hem een eerste lezing deed. Voor hem was Jenne het kind dat thuiskwam. Hij heeft Jenne begeleid doorheen het maakproces van deze solo die Dario Fo op dat moment ging herschrijven. Zo ontstond in 2014 Franciscus, jongleur van Assisi, Jenne’s eerste solo productie.

In 2016 volgde Sacrale Vertelsels uit de Volksmond. Jenne nam ook deel aan master classes met Dario bij diens zoon Jacopo Fo (www.alcatraz.it en www.jacopofo.com), zelf een duizendpoot: schrijver, tekenaar en theaterman. Fabrizio Di Giovanni, Maria Chiara Di Marco en Caroline van Gastel gingen met Jenne aan de slag bij de repetities in Antwerpen.

Foto’s van  Rudi Schuerewegen, Ellen Ongena , Saen Sunderland en andere …

Jenne Decleir (Antwerpen, 5 december 1977) is een Vlaams acteur en musicus. Naast een liefde voor acteer- en televisiewerk kent Jenne een grote passie voor muziek. Hij is zanger, speelt gitaar en piano. Hij maakt zijn eigen nummers en componeert ook voor televisie en theater.

Jenne ging naar de Showbizzschool te Oostende. Later ging hij naar Studio Herman Teirlinck, afdeling kleinkunst. Deze term is verwarrend want in praktijk kwam het er op neer dat in die afdeling naast toneel ook muziek werd onderwezen.

Hij is onder meer bekend uit de jongerenserie W817 als Carlo. Het is een jongeren sitcom die nog steeds loopt op Een en in december 2017 de ploeg van W817 weer samenbracht in het Sportpaleis ter gelegenheid van ’20 jaar Ketnet’. Een enthoesiast publiek zong al hun liedjes uit de serie mee.

Decleir speelde onderen anderen ‘Piften’ in de vijfdelige miniserie De Kavijaks van Stijn Coninx, speelde mee in de fictiereeks De Vijfhoek, in 2014 in Bowling Balls van Marc Punt, in Nederland onder andere Michiel de Ruyter (2015) en Schone Handen.

In theater is Decleir geen onbekende. Sinds een aantal jaren is hij werkzaam bij theatergezelschap Het Ongerijmde, samen met Danny Timmermans, Machteld Timmermans en Kadèr Gürbüz. Samen brachten zij enkele klassiekers op de planken zoals Tsjechov in love (2009, naar Anton Tsjechov), Hypoliet (2010, naar Sophocles), Julius (2012, naar Julius Caesar van Shakespeare) en Kwakzalver (2013, naar Le Médecin Malgré lui van Molière). Ann Tuts verving Kadèr Kürbüz’ en sinds vorig seizoen toert het gezelschap door Vlaanderen met ‘Cyrano’ (gespeeld door Jenne Decleir). Zie voor de speeldata Huub Colla, collageproducties.be.

Franciscus, jongleur van Assisivan Dario Fo, is het eerste solo theaterstuk dat Jenne Decleir maakte in 2014. Hij werkte daarvoor nauw samen met Dario Fo, Nobelprijsdrager literatuur 1997, internationaal gerenommeerd theaterman en performer. Fo overleed in 2016 en was eveneens Jenne’s mentor. In 2016 bracht Jenne Decleir ‘Sacrale Vertellingen uit de Volksmond’ van Dario Fo op de planken. Beide stukken blijven op de speellijst staan (zie Huub Colla, collageproducties.be).

Ook op muzikaal vlak stond Jenne Decleir niet stil. In zijn beginjaren was Decleir zanger in Louis, een concertreeks als ode aan Louis Neefs, Ramses, een hommage aan Ramses Shaffy. Een korte tijd had hij een eigen groep Hotel Amigo, een reggae/rock ’n roll band die zowel Engelstalige als Nederlandstalige muziek bracht. In 2012 en 2013 maakte Jenne Decleir het muziekstuk Liefste Ellendeling, een poëtisch rockconcert naar een tekst van Hugo Claus. Hij werkte hiervoor samen met zangeres Mira, Stoffel Verlackt (slagwerk) en Tim Vandenbergh (bas).

In december 2017 bracht Jenne Decleir een eenmalig concert “Jenne Inviteert’ waarop hij een aantal collega’s uitnodigde om samen met hem op te treden. Dit concert is voor Jenne Decleir de opstap geweest om, naast de lopende theaterproducties, in de toekomst weer meer met muziek op de voorgrond te treden.

Thx @Wikipedia