“Sacrale Vertellingen uit de Volksmond”, Dario Fo

Sacrale Vertellingen uit de Volksmond.

Van Dario Fo

Door Jenne Decleir

Muziek: Jenne  Decleir

In “Sacrale Vertellingen uit de volksmond” doorprikt Dario Fo het misverstand rond sacraliteit en verandert het in levensvreugde.  Gebaseerd op teksten uit de oeroude “bijbel van het lage volk” schreef hij korte vertellingen waarin God en zijn creatie  het met elkaar aan de stok krijgen. Wie of wat trekt aan het langste einde? Het plezier in het leven of de goddelijke plicht en dwang?  Het begrip God maakt voor velen geen deel meer uit van ons dagelijks leven, toch denkt ieder van ons dat er daarboven zo niet God, dan wel een grotere macht moet zijn. We kijken er naar op, met nieuwsgierigheid, bewondering of met vrees.

Het tandem Dario Fo en Jenne Decleir weet het maar al te goed. Op ludieke en meesterlijke wijze gebruikt Dario Fo ook nu weer overgeleverde verhalen om ons een spiegel voor te houden waarin we ons perfect herkennen. Met een scherpe pen en zijn gekende ironie beschrijft hij de dikwijls hilarische gedragingen van de mens en al wat leeft tussen aarde en hemel.  Wervelwind Jenne Decleir geeft  gestalte aan die knettergekke wereld. Hij is de verteller die in interactie gaat met zijn publiek, maar hij omringt zich ook met tal van personages die hij zelf speelt: een varken, een simpele, godsvruchtige fanatiekeling, een mestkever en jawel, Jezus Christus, dan weer een zot, een keizer en natuurlijk God. Keizers, het is waar,  hebben we niet meer, maar sommigen denken wel dat ze het zijn. God, die blijft God hoewel anderen dan weer denken dat ze God in persoon zijn. In al deze gekte grijpt Jenne af en toe naar zijn elektrische gitaar om het feest aan te vullen met zijn eigen composities, instrumentaal en gezongen.

Dario Fo:  “God de Vader was na al de kommer en kwel in het scheppen van de wereld, de dieren en de mensen, dan het verdrijven uit het paradijs en het verdrijven van verschillende andere problemen,  echt doodmoe.

Hij was dus gaan rusten. Hij was oud geworden, de Heer…ook voor hem gaan de jaren tellen zelfs al is hij eeuwig. Op een namiddag ligt hij daar zalig te slapen, wanneer: KNAL!BONG!PAM! een hels lawaai van ontploffingen en gebonk hem plots uit zijn slaap rukt: “ God! Wat is dat?”   

(www.itinerariateatro.it)

co-productie met de Antwerpse cultuurcentra.

Download het interview “Ik had altijd al nood aan profeten” uit GVA

Foto’s Rudi Schuerewegen

bekijk de trailer van de voorstelling

en bekijk ook dit