Franciscus, Jongleur van Assisi van Dario Fo

In 2014 herschreef Dario Fo zijn monoloog Franciscus, jongleur van Assisi naar aanleiding van het aantreden van de nieuwe Paus die de naam Franciscus had gekozen. “Een Paus” – zo zei Dario Fo – “die niet is als zijn voorgangers maar een frisse wind doet waaien door een stoffige kerk. Een ongewone verschijning die zich duidelijk inspireert op Franciscus van Assisi. “

Jenne Decleir volgde het maakproces en Dario Fo begeleidde hem in het maakproces van de Vlaamse versie. Zo ontstond in 2014 Franciscus, jongleur van Assisi, Jenne’s eerste solo productie.

Hier komt het echte verhaal van Franciscus, niet de mythe. Hij leefde in de dertiende eeuw maar het stuk weerspiegelt onze wereld vandaag. Een briljant stuk theater, vol poëzie en humor waar we als publiek onze tekortkomingen in ontdekken.

Spelcoach: Dario Fo, Fabrizio Di Giovanni en Caroline van Gastel. Maria Chiara Di Marco stond in voor het decor, een theaterdoek ontworpen naar een schilderij van Dario Fo.

Fabrizio De Giovanni en Maria Chiara Di Marco werkten de laatste twintig jaar samen met Dario Fo en maakten deel uit van zijn gezelschap. Ze hebben ook een eigen gezelschap waarmee ze door Italië toeren. (www.itinerariateatro.it)

co-productie met de Antwerpse cultuurcentra.

Jenne Decleir en Dario Fo Franciscus werkproces

Bekijk 3 interviews met Jenne Decleir (pdf) : DM 24-9-2015  en De Streekrant van 29-10-2014.

Foto’s Rudi Schuerewegen