Dario Fo

www.dariofo.itwww.jacopofo.com

Bekijk het interview met Dario Fo in DM

In Vlaanderen is Nobelprijs literatuur 1997 en internationaal gerenommeerd theaterman Dario Fo vooral bekend door zijn Mistero Buffo dat in de jaren zeventig door de Internationale Nieuwe Scene werd gebracht. Maar deze Italiaanse grootmeester en creatieve duizendpoot bleef tot op het einde van zijn leven in oktober 2016 romans en theaterstukken schrijven, optreden in theaters bij massale belangstelling van pers en publiek want hij was voor iedereen in Italië en internationaal een graadmeter als het ging om sociaal en politiek geëngageerde onderwerpen.

Hij schilderde en maakte decorontwerpen. Hij regisseerde opera’s in Nederland, Frankrijk en Italië die stuk voor stuk wereld successen werden.

Dario Fo werd geboren op 24 maart 1926 in het dorpje San Giano in het noorden van Italië en overleed op 13 oktober 2016. Zijn start als auteur en theatermaker werd mede in de hand geholpen door zijn ontmoeting met Franca Rame, zijn latere vrouw, een actrice afkomstig uit een oude theaterfamilie. Hij verdedigde samen met haar de rechten van de arbeiders en de gewone mens.

Hij moedigde hen aan om voor zichzelf op te komen. Dit is hij zijn leven lang blijven doen. Zoals Dario Fo tot op zijn levenseinde zei: “het is het gewone volk, de arbeiders en de boeren die weten wat traditie is en dus de echte cultuur in handen hebben. Zij weten wat eten is, wat het is om te werken; zij kennen verhalen gebaseerd op hun eigen ervaring en vorige generaties. Dit in tegenstelling met hen die het geld in handen hebben en in ons digitale tijdsperk hypes creëren. Ze maken de echte cultuur kapot». In een interview met het dagblad De Morgen in maart 2016, zei Dario Fo: “we leven in een tijdperk van leegte, van absolute leegte”.

Filmpje : Dario Fo in Franciscus, workshop Dario Fo en jamsessie